2017. június 23. 10:22 - unaveritas

Méltóság

https://www.youtube.com/watch?v=HFHGkihWmtU&t=

Most 1 filmművészeti darabról lesz szó. Kicsit meglepő, mert a filmeket szinte csak lazulásra használom, és nem szoktam komolyabb darabot nézni, de most kivételt tettem, és eléggé megérte.

A film egy nagyon érdekes kapcsolatot mutatott be. Először is adott 1 barátságtalan, magányos ember, aki eléggé boldogtalannak néz ki, viszont rendszeresen ad pénzt 1 hajléktalannak. Valószínű hogy ezzel próbál kompenzálni, afféle szociális kapcsolatot szerezni, ezzel próbálja talán jobb embernek érezni magát, tehát: Mintha jobban az emberi társadalom "emberibb" részében lenne, miközben máskülönben rideg életet él. Aztán a hajléktalan, aki a pénzért cserébe dolgozik, kéretlenül. nyilván az emberi méltóságát keresi. Azt, hogy hasznos tagja legyen a társadalomnak, hogy: Viszozza azt, amit kap. Tehát azt akarja elérni, ami az üzletembernek van. A kifejezett tilalom ellenére is dolgozik, ami kicsit meglepő, kicsit őrült dolog, de maga a helyzete is őrült. Annyira nagyon tenni akar, hogy nem bír magával. Az üzletember ki akarta hívni a biztonsági őröket, de amikor meglátta, hogy a hajléktalannak rossz az egyik lába, akkor mégsem tette meg. megsajnálta. Sőt, meglátta azt, hogy a hajléktalan miféle erőfeszítéseket tesz érte. hogy az üzletember kapjon valamit a "kedvességért" cserébe. A kocsi besározása is érdekes volt. mintha értlemet akart volna adni a hajléktalan munkájának. Aztán volt a nagycímletes dolog, akkor gyáva és hülye módon elslisszolt. nem merte a hajléktalant elutasítani, de a pénzt sem akarta odaadni. Aztán elütötte, ugye... és otthagyta. Az emberségesség alja volt. Nézegette a távcsővel a titkárnőjét és a barátját, majd aztán kereste fel a hajléktalant. Emberi érzelmeket látott. Ez tovább erősíti a magány hipotézist. Majd a hajléktalan elutasította a pénzt. De nem azonnal lépett le, ahogy meglátta a fickót, hanem akkor, amikor elővette a pénzt. Ez valószínűsíti, hogy mást viszont elfogadott volna. Ami emberi méltóságot adott volna neki, amiből rengeteget vesztett azálta, hogy hajléktalan lett, és még rengeteget azzal, hogy az üzletember otthagyta. A "normális" emberek nem kapnak csak úgy pénzt, de másféle kedvességet igen, amivel kifejeződik, hogy ők értékesek. és ők magasabb társadalmi, szociális státuszúak, tehát van 1 ilyen összefüggés. Mivel az üzeltember akkora pöcsfej volt, ezért sokkal "tartozott" a hajléktalannak. a pénzzel viszont "hajléktalanként" kezelte, tehát nagyon alacsony stászúként: De akkora hibát követett el, hogy sokkal többet kellett volna neki adnia. Nem pénzmennyiségileg, hanem másként, minőségileg mást. Lehet, hogy kevesebb lenne így is, mint 1 "normál" ember esetén, de sokkal több, mint ahogy áltlaában a hajléktalanokkal bánnak.A pénz is a bocsánatkérés kifejezése, tehát bocsánatot azt kért. de nem eléggé. Ez egyúttal kifejezi az üzletember szociális esetlenségét, tudatlanságát és relatív felszínességét. Ezért is olyan az élete, amilyen.

Az a hajléktalan az értelmetlen munkájával pedig talán többet adott az üzletembernek, mint bárki más.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://unaveritas.blog.hu/api/trackback/id/tr6112615547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása